Aort Koarktasyonu

Aort Koarktasyonu Ankara

Aort koarktasyonu Ankara, aort damarında doğumsal etmenler nedeniyle ortaya çıkan daralmadır. Aort isimli damar, kalpten pompalanan kanın, vücudun geri kalanına dağıtılmadan önce geçtiği ilk atardamardır. Bir yetişkinde, aorttan dakikada yaklaşık 5 litre kadar kan geçer. Yani insan vücudundaki en büyük atardamar olan aort; hücrelerin, dokuların ve organların beslenebilmesi için son derece önemlidir. Aort koarktasyonu ise aortun, sol subklaviyan arter hizasında, öncesinde ya da sonrasında  daralmaya uğramasıyla karakterize olan bir damar hastalığıdır. Bu hastalık genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde teşhis edilmektedir. Doğumsal nedenlerden ortaya çıkan aort koarktasyonu bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı belirtilere yol açabilmektedir. Bu rahatsızlık günümüzde, stent tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir. Böylece aort üzerinden devam eden kan dolaşımı, ideal bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Aort koarktasyonu neden olur?’’, ‘’Aort koarktasyonu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Aort koarktasyonunda stent tedavisi nasıl olur?’’ ve ‘’Aort koarktasyonunda stent tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara aort koarktasyonu tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.

Aort Koarktasyonu Nedir?

Aort koarktasyonu, aort damarının doğumsal etmenler nedeniyle daralmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Gebelik döneminde bebek, anneden aldığı besinler sayesinde gelişir, önce dokular sonra ise organlar meydana gelir. Bu süreçte doku inşası, bebeğe ebeveynler tarafından aktarılmış olan genetik materyaller üzerinden yapılır. Bahsi geçen süreç sırasında meydana gelen anomaliler, dokuların veya organların ideal bir şekilde gelişememesiyle sonuçlanabilir. Aort koarktasyonu olarak bilinen kalp hastalığı da bu şekilde ortaya çıkar. Bu hastalık genelde bebeklik döneminde bir belirtiye yol açmaz, ancak çocukluk ve yetişkinlik döneminde hissedilir şikayetlere neden olabilir. 

Aort Koarktasyonu Neden Olur?

Aort koarktasyonunun, doğum öncesinde aort bölgesinin gelişimini etkileyen bir anomali nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bununla birlikte aort koarktasyonunun tam olarak hangi nedenden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Aort koarktasyonu, özellikle de Turner Sendromu gibi bazı genetik hastalıklara sahip olan bebeklerde çok daha sık bir şekilde gözlemlenmektedir. Bu rahatsızlık erkek bebeklerde, kız bebeklere kıyasla neredeyse iki kata kadar daha sık görülmektedir.

Aort Koarktasyonu Belirtileri Nelerdir?

Aort koarktasyonu genellikle bebeklik döneminde herhangi bir belirtiye yol açmaz. Yetişkinlerde görülen aort koarktasyonu belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hipertansiyon, tansiyon yüksekliği.
  • Nefes darlığı.
  • Çabuk yorulma.
  • Şiddetli baş ağrıları.
  • Boyun bölgesindeki atardamarların belirginleşmesi.
  • Bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma.
  • Yürüyüş ile artan bacak ağrısı.
  • Burun kanamaları.

Aort koarktasyon belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Aort Koarktasyonu Tehlikeli Mi?

Aort koarktasyonu, gerektiği gibi tedavi edilmediği takdirde birtakım ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar arasında kalp büyümesi ve aort yırtılması gibi tehlikeli durumlar da yer alır. Bu yüzden aort koarktasyonu teşhisi olan bireyler, yaşlarına ve genel sağlık durumlarına uygun bir tedavi ile tedavi edilmelidirler. 

Aort Koarktasyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Aort koarktasyonunun teşhis sürecinde başvurulan pek çok uygulama vardır. Bu uygulamalar arasında EKG çekimleri, Ekokardiyografi çekimleri ve akciğer filmi çekimleri yer alır. Bilgisayarlı tomografi anjiografi ile kesin tanısı konulmaktadır.Böylece aort koarktasyonu teşhis edilebilir ve bir an önce hastalığın detaylarına ve bireyin ihtiyaçlarına yönelik bir tedavi planlaması hazırlanabilir. 

Aort Koarktasyonu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Zamanında tedavi edilmeyen aort koarktasyonu hipertansiyon ve kalp büyümesi riskini ciddi ölçüde arttırır. Buna bağlı olarak aort yırtılması riski de artış gösterir. Bu yüzden aort koarktasyonu tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir. 

Aort Koarktasyonu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Aort koarktasyonu tedavisi genellikle 1 saatten daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Ancak tedavi sırasında başvurulan işlemlerin detaylarına göre bu süre bir miktar değişiklik gösterebilmektedir. 

Aort Koarktasyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Aort koarktasyonu balon anjiyoplasti olarak bilinen bir işlemle yapılır. Kasık damarlarından gerçekleştirilen ve lokal anesteziyle yapılan bu işlem sırasında, özel bir balon kullanılarak aorttaki daralma giderilir. Bazı hastalarda, bölgenin yeniden daralmaması için daralan bölgeye stent de takılabilir. Böylece aort koarktasyonu nedeniyle deneyimlenen belirtiler ve ortaya çıkabilecek riskler giderilmiş olur. Bu tedavi hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Aort Koarktasyonu Stent Takılması isimli yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Ankara Aort Koarktasyonu Tedavisi

Ankara aort koarktasyonu tedavisi ve benzer kalp hastalıkları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button