Hipertansiyon

Hipertansiyon Ankara

Hipertansiyon Ankara, kalp tarafından pompalanan kanın, damarlarda oluşturduğu basıncın ideal seviyenin üstünde olmasıyla karakterize olan durumdur. Hipertansiyon halk arasında en sık tansiyon yüksekliği veya yüksek tansiyon olarak bilinmektedir. Akciğerlerden kalbe gelen temiz ve oksijen bakımından zengin kan, kalp tarafından pompalanır ve vücudun ilgili bölgelerine yönlendirilir. Bu süreçte, kalbin kan üzerinde oluşturduğu basınç damar duvarlarında da hissedilir. Dolayısıyla kanın, damar duvarları üzerinde belli bir basınç oluşturması son derece normal ve beklendik bir durumdur. Ancak bu basınç belli bir seviyenin altına düşerse (hipotansiyon) veya belli bir seviyenin üzerine çıkarsa (hipertansiyon)  gibi belli başlı sağlık sorunları görülmeye başlanabilir. Hipertansiyon tedavisi, bu sağlık sorunlarını gidermek ve yüksek tansiyonu kontrol altına almak için yapılır. Yazımızın devamında ‘’Yüksek tansiyon tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir?’’, ‘’Tansiyon yükselmesi neden olur?’’ ve ‘’Hipertansiyon tehlikeli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara hipertansiyon tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon, kanın damar duvarlarında meydana getirdiği basıncın normal seviyeden yüksek olmasıdır ve halk arasında tansiyon yükselmesi olarak bilinmektedir.  Tansiyon değerlerinin 140/90 mmHg’nin üzerinde olması hipertansiyon olarak kabul edilmektedir. Hipertansiyon pek çok nedenden ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı sebebiyle geçici tansiyon yükseklikleri deneyimlenebilir. Bazı durumlarda ise hipertansiyon kronik olarak görülür. Hipertansiyon hem yol açtığı belirtiler hem de bazı ciddi hastalıkların riskini arttırabilmesi yönüyle tehlikeli bir hastalıktır. Bu yüzden hipertansiyon hastaları, tansiyonlarının kontrol altına alınabilmesi ve olumsuz durumların önlenebilmesi için mutlaka bir kalp ve damar hastalıkları doktoru ile görüşmelidirler. 

Hipertansiyon Neden Olur?

Hipertansiyon nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Tuzlu gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi.
  • Böbrek tümörleri.
  • Böbrek hastalıkları.
  • Aort damarı darlığı.
  • Böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonların dengesizliği.
  • Kafa içi basınçta yükselme.
  • Şeker hastalığı.
  • Kolesterol yüksekliği.
  • Alkol ve sigara kullanımı.
  • Böbrek damarlarında tıkanma.
  • Aşırı kilolu olmak.

Yüksek Tansiyon Kimlerde Görülür?

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • İdrara çıkma sıklığında artış.
  • Geceleri idrar ihtiyacı sebebiyle uyanmak.
  • Nefes darlığı.
  • Kulak çınlaması.
  • Burun kanaması.
  • Baş dönmesi.
  • Baş ağrısı.
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi.

Yüksek tansiyon belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bahsi geçen belirtiler ve şiddetleri, bireyin bünyesine ve hastalığın ilerleme durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Hipertansiyon Tehlikeli Mi?

Hipertansiyon, çeşitli ilaç uygulamaları ve tedaviler ile kontrol altına alınmadığı takdirde son derece tehlikeli bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir. Hipertansiyon sebebiyle ortaya çıkabilecek ciddi hastalıklar arasında kalp krizi ve inme yer almaktadır. Bu rahatsızlıklar direkt olarak bireyin hayatını tehdit ederler. 

Hipertansiyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen ve kontrol altına alınmayan hipertansiyon vakaları, bireylerin yaşam kalitelerini ve yaşam sürelerini ciddi ölçüde düşürürler. Tedavi edilmeyen hipertansiyon, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere; böbrek hastalıklarına, kalıcı görme kaybına, felçlere ve beyin hasarı gibi ciddi durumlara yol açabilmektedir. 

Hipertansiyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hipertansiyon, tansiyonun gün içerisinde ne kadar yüksek seyrettiğine göre farklı şekillerde tedavi edilebilir, bu yüzden tedavi süresi de değişiklik gösterebilir. Mesela tansiyon, gün içerisinde çok yüksek seyretmiyorsa düzenli doktor takipleri haricinde herhangi bir tedaviye başvurulmayabilir. Ancak tansiyon oldukça yüksekse ve birey tansiyon yüksekliği nedeniyle rahatsız edici belirtiler deneyimliyorsa ömür boyu sürecek bir ilaç tedavisine başlanabilir. Doktorunuz bu gibi konular hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır. 

Hipertansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipertansiyon tedavisi, hastanın tansiyonunun gün içerisinde ne kadar yüksek olduğuna göre değişebilir. Hipertansiyon, genelde birtakım yaşam tarzı değişiklikleri ve ömür boyu sürecek bir ilaç tedavisi ile yapılır. Yaşam tarzı değişiklikleri arasında, daha aktif bir yaşama sahip olmak, düzenli olarak egzersiz yapmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek, aşırı tuzlu gıdalar tüketmemek gibi değişiklikler yer alır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu tarz yaşam tarzı değişikliklerine ilaç tedavisi de eşlik eder. Hipertansiyon ilaçları, kanın damar duvarları üzerinde yaptığı basıncı azaltırlar. Böylece bireyin deneyimlediği belirtileri giderir ve ileride ortaya çıkabilecek sağlık risklerini azaltırlar.

Ankara Hipertansiyon Tedavisi Fiyatları 2023

Ankara hipertansiyon tedavisi fiyatları ve yüksek tansiyon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button