Kalp Delikleri (ASD-VSD-PFO)

Kalp Delikleri (ASD-VSD-PFO) Ankara

Kalp delikleri Ankara, kalp odaları arasındaki duvarlarda meydana gelen, yerleşim bölgelerine ve büyüklüklerine göre çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen açıklıklardır. Kalbin en önemli görevi, akciğerlerde temizlenmiş olan, oksijen ve besin öğeleri açısından zengin kanı hücrelere ve dokulara pompalamaktır. Aynı şekilde, hücrelerde açığa çıkan karbondioksit gibi atıkları taşıyan venöz kanın (halk arasında kirli kan olarak bilinir) temizlenmek üzere akciğerlere pompalanmasında da görevlidir. Oksijen bakımından zengin olan arteriyel kan ile karbondioksit açısından zengin olan venöz kanın, kalp içerisinde birbirleriyle karışmamaları, kalbin ilgili odaları tarafından hedef bölgelere gönderilmeleri gerekir. Kalp delikleri de tam olarak bahsi geçen kalp odaları arasında meydana gelir, böylece kan dolaşımın ideal bir şekilde gerçekleşmesini önlerler. Günümüzde kalp deliklerini, son derece modern kardiyoloji uygulamaları ile kapatmak mümkündür. Yazımızın devamında ‘’ASD-VSD-PFO Nedir?’’, ‘’ASD-VSD-PFO belirtileri nelerdir?’’, ‘’ASD-VSD-PFO kimlerde görülür?’’ ve ‘’Kalp delikleri tedavisi nasıl olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kalp delikleri tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz. 

Kalp Delikleri Nedir?

Kalp delikleri, kalp duvarlarını birbirlerinden ayıran septum isimli duvarda, genellikle doğumsal olarak ortaya çıkan açıklıklardır. Kalp deliklerinin pek çok türü vardır. Hastada bu türler, farklı şiddetlerde ve büyüklüklerde görülebilir. Bu gibi faktörlere göre ise hasta çeşitli şikayetlere sahip olabilir. Kalp deliklerinin küçük olduğu durumlarda ise hastanın herhangi bir şikayet deneyimlememesi mümkündür. Kalp deliği tipleri arasında en sık rastlanılanları ASD, VSD ve PFO’dur. 

Kalp Delikleri Neden Olur?

Kalp deliklerinin ortaya çıkma nedenleri, genellikle doğum öncesinde meydana gelmiş olan bazı sağlık sorunlarıdır. Bu sağlık sorunları anne veya bebek kaynaklı olabilir. Mesela gebelik sırasında ortaya çıkan gebelik şekeri, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, fiziksel travmalar veya gebelik öncesinde sahip olunan şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar kalp deliği oluşumuna neden olabilir. Aynı şekilde gebelik süreci boyunca anne adayının kullandığı riskli ilaçlar, sigara tüketimi ve uyuşturucu madde kullanımı gibi etmenler de kalp deliklerinin oluşum sürecinde rol oynayabilir. 

Kalp Delikleri Belirtileri Nelerdir?

Kalp delikleri doğumsal nedenlerden ortaya çıkar ve genellikle hastanın yetişkinlik yaşamında fark edilir, teşhis edilirler. Yani kalp deliklerinin belirtileri birey yetişkin yaşlara ulaştığında daha belirgindir. Bununla birlikte erken yaşlarda da kalp delikliği belirtileri deneyimlenebilir. Bebeklerde kalp deliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Emerken çabuk yorulmak.
  • Emerken nefes nefese kalmak ve morarmak.
  • Aşırı terleme.

Bebeklerde kalp delikliği belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Çocuklarda kalp deliği belirtileri ise şöyledir:

  • Oyun oynarken çabuk yorulmak.
  • Göğüs ağrısı.
  • Çarpıntı.
  • Baş dönmesi ve bayılma.

Çocuklarda kalp delikliği belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Yetişkinlerde kalp deliği belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Çarpıntı hissi.
  • Düzensiz kalp ritmi.
  • Bacak, ayak ve karın gibi bölgelerde şişme.
  • Özellikle de fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan nefes darlığı.
  • Halsizlik.

Erişkinlerde kalp delikliği belirtileri bu şekilde sıralanabilir. 

Kalp Deliği Zamanla Büyür Mü?

Kalp deliklerinin boyutu zaman içerisinde büyümez. Çok küçük olan kalp delikleri, genellikle bir şikayete yol açmazlar ve zaman içerisinde kapanabilirler. Ancak büyük kalp delikleri çeşitli belirtilere neden olabilir. Bireyin genel sağlığını riske attıkları için özel bir kardiyoloji uygulaması ile kapatılmaları gerekir. 

Kalp Deliği Ne Zaman Kapanır?

Bebeklerde görülen kalp delikleri, eğer boyutları küçükse çocuk 2 yaşına ulaşana kadar kapanabilmektedir. Ancak bu süreçte yine de bir kardiyoloji uzmanı ile görüşme halinde olmak gerekir. Böylece doktor kalp deliklerinin değişim sürecini düzenli takip programları ile inceleyebilir ve gerektiği durumlarda erkenden tıbbi tedaviler ile kalp deliklerine müdahale edebilir. 

Kalp Deliği Akciğere Zarar Verir Mi?

Kalp delikleri nedeniyle odacıklar arasında kan alışverişi meydana gelir, bu yüzden de hali hazırda oksijen bakımından zengin olan kan tekrar tekrar akciğerden geçer. Bu da hem kalbin hem de akciğerin iş yükünü arttırır. Aynı şekilde kalp delikleri pıhtı oluşum riskini arttırabilir, oluşan pıhtılar kalpten akciğere kan götüren damarlarda tıkanmaya, yani pulmoner emboliye neden olabilir. Bu pıhtılar, beynin kanlanmasını sağlayan damarlarda tıkanmaya neden olarak inmelere de yol açabilirler. Bu yüzden kalp deliklerinin tedavi süreci ihmal edilmemeli, doktor tarafından önerilen uygulamalar zamanında ve gerektiği gibi gerçekleştirilmelidir. 

Kalp Deliği Çeşitleri Nelerdir?

Kalp deliklerinin pek çok türü vardır. Bunlar arasında en sık rastlanılanları ASD, VSD ve PFO’dur.

ASD Nedir?

ASD, kalbin üst odacıklarını birbirlerinden ayıran septum isimli duvarda meydana gelen deliklerdir. ASD’lerin boyutları birbirlerinden farklı olabilir ve boyutlarına göre çeşitli şikayetlere yol açabilirler. Atrial septal defekt olarak da bilinen ASD, günümüzde ASD kapama işlemi ile tedavi edilebilmektedir.

VSD Nedir?

VSD, ventrikül olarak bilinen kalbin alt odacıklarını, birbirlerinden ayıran duvarda meydana gelen deliktir. Bu duvar ventriküler septum olarak bilinir. VSD, görece yaygın bir doğumsal kalp hastalığıdır. Ventiküler septal defekt olarak bilinen VSD, günümüzde VSD kapama gibi özel kardiyoloji uygulamaları ile kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir.

PFO Nedir?

PFO, doğumdan önce herkeste bulunan ve kalbin üst odacıkları arasında yer alan deliktir. PFO çoğu zaman doğumdan hemen önce, bazense doğumdan kısa bir süre sonra kapanır. Ancak bazı bebeklerde kapanmaması ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açması da mümkündür. Patent foramen ovale olarak bilinen PFO, günümüzde PFO kapama olarak bilinen uygulama sayesinde kalıcı olarak tedavi edilebilir. 

Kalp Delikleri Tedavi Edilebilir Mi?

Kalp deliği, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kalp deliklerinin tedavisinde ilaç tedavileri, ameliyatsız girişimsel uygulamalar ve çeşitli cerrahi operasyonlar kullanılabilir. Günümüzde kalp deliklerinin tedavisinde en sık ASD-VSD-PFO kapama olarak bilinen, girişimsel uygulama kullanılır.

ASD-VSD-PFO Kapama Nasıl Yapılır?

ASD-VSD-PFO lokal anestezi altında, steril koşullarda gerçekleştirilen, özel bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında hasta ağrı ve rahatsızlık hissi duymaz. Uygulamanın ilk aşamasında anestezi işlemi tamamlanır ve daha sonra ise hastanın kasık bölgesi özel solüsyonlar ile temizlenir. Daha sonra ise kasık bölgesindeki damarlara giriş yapılır. Bu damarlardan, kalp deliğinin bulunduğu bölgeye kateter isimli ince bir boru yönlendirilir. Bu borunun içerisinde özel disk benzeri yapılar bulunur. Bahsi geçen diskler kullanılarak kalp delikleri kapatılır ve uygulama son bulur. Bu uygulama yaklaşık 1 saat kadar sürer. 

Ankara Kalp Delikleri (ASD-VSD-PFO)

Ankara ameliyatsız kalp deliği tedavisi fiyatları ve ameliyatsız ASD-VSD-PFO kapama fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button