Kardiyomiyopatiler

Kardiyomiyopatiler Ankara

Kardiyomiyopati Ankara, kalbin işlevini ve kalp dokularının sağlığını olumsuz etkileyen, halk arasında kalp kası hastalıkları olarak da bilinen kalp hastalıklarıdır. Kalp, büyük oranda özel yapılı kas dokularından meydana gelir. Bu dokular, elektriksel sinyaller yardımı ile  uyarılırlar. Böylece kasılıp gevşeyerek kan dolaşımının ideal bir şekilde gerçekleşmesini sağlarlar. Kardiyomiyopati olarak bilinen ve kalp kaslarını etkileyen bazı hastalıklar, bu kasların düzgün bir şekilde çalışmasını önleyebilir. Buna bağlı olarak da hasta, çarpıntı hissi, nefes darlığı ve bayılma gibi ciddi şikayetler deneyimleyebilir. Hatta uzun vadede kardiyomiyopatiler sebebiyle çok daha ciddi kalp hastalıklarına sahip olabilir. Kardiyomiyopati tedavisi hem bu şikayetleri sonlandırmak hem de hastanın ileride sahip olabileceği ciddi hastalıkları önlemek amacıyla yapılır. Yazımızın devamında ‘’Kardiyomiyopatiler neden olur?’’, ‘’Kalp kası hastalıkları hangi belirtilere yol açar?’’, ‘’Kalp kası hastalıkları neden olur?’’ ve ‘’Kalp kası hastalıkları nasıl tedavi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kardiyomiyopati tedavisi ve kalp kası hastalığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.

Kardiyomiyopati Nedir?

Kardiyomiyopati, kalp kasını ilgilendiren hastalıklara verilen isimdir. Kalp kası, üstlendiği önemli görev nedeniyle diğer kas dokularından daha farklı bir yapıya sahiptir. Böylece vücuda kan pompalama görevini gerektiği gibi yerine getirebilir. Kalp kası hastalıkları genellikle iki farklı grup altında değerlendirilirler. Bunlardan ilki, kalp kasının anormal bir şekilde büyüdüğü, kalp duvarlarının kalınlaştığı hipertrofik kardiyomiyopatidir. Diğeri ise kalp kasının büyümesiyle birlikte, kalp boşluklarının boyutlarının arttığı ve kalp kasılma gücünün azalmasıyla   karakterize olan dilate kardiyomiyopatidir. Kardiyomiyopatinin her iki türü de neden olduğu belirtiler yüzünden bireyin yaşamını zorlaştırabilir ve genel sağlığını tehdit edebilir. Bu yüzden kardiyomiyopati tedavisi ihmal edilmemelidir. 

Kardiyomiyopati Neden Olur?

Kardiyomiyopati nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Koroner arter hastalığı.
  • Kalp kapak hastalıkları.
  • Hipertansiyon veya tansiyon yüksekliği.
  • Kalp dokularını ilgilendiren sistematik iltihaplar.
  • Metabolizma hastalıkları.
  • Gıda veya kimyasal zehirlenmesi.
  • Genetik etmenler.
  • Alkol

Kardiyomiyopati nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Kardiyomiyopati Belirtileri Nelerdir?

Kardiyomiyopati belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Çabuk yorulma.
  • Nefes darlığı.
  • Fiziksel aktivite sırasında nefes nefese kalma.
  • Kalp çarpıntısı, çarpıntı hissi.
  • Baş dönmesi.
  • Bayılma.
  • Kalp ritim bozuklukları.

Kardiyomiyopati belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilerin şiddetleri, kardiyomiyopatinin türüne ve benzer faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Kardiyomiyopati Türleri Nelerdir?

Kardiyomiyopatinin 5 türü vardır:

  • Hipertrofik Kardiyomiyopati: Hipertrofik kardiyomiyopati hem bebeklerde hem de yetişkinlerde görülen bir kalp kası hastalığı türüdür. Genellikle rutin kalp muayeneleri sırasında teşhis edilmektedir.
  • Dilate Kardiyomiyopati: Dilate kardiyomiyopatide kalp kası, kalbin işlevlerini gerektiği gibi gerçekleştiremeyecek ölçüde büyümüştür. Bu rahatsızlık bazı ritim bozukluklarına yol açabilir. Görece sık görülen bir kardiyomiyopati türüdür.
  • Restriktif Kardiyomiyopati: Kalp karıncıklarını meydana getiren kas grubunun, kasıldıktan sonra ideal bir şekilde gevşeyememesi şeklinde kendini gösteren bir kalp kası hastalığıdır.
  • Aritmojenik Kardiyomiyopati: MR gibi uygulamalar ile teşhis edilebilen aritmojenik kardiyomiyopati, kalbin sağ karıncığında meydana gelen büyüme ve ritim bozukluğu ile karakterizedir.
  • Noncompaction Kardiyomiyopati: Her iki kalp karıncığının veya genele kalbin sol karıncığının büyümesiyle karakterize olan bu kalp kası hastalığı, ritim bozukluğuna da yol açabilmektedir.

Kardiyomiyopati çeşitleri bu şekilde sıralanabilir. 

Kardiyomiyopati Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kardiyomiyopatilerin bazı türleri, son derece tehlikeli ritim bozukluklarına yol açabilmektedir. Ritim bozuklukları ise uzun vadede bireyin yaşamını tehdit eden, kardiyak arrest yani ani kalp durmasına neden olabilen rahatsızlıklardır. Bu yüzden kardiyomiyopati tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Böylece hem bahsi geçen riskler önlenebilir hem de bireyin kardiyomiyopatiler sebebiyle deneyimlediği belirtiler ortadan kaldırılabilir. 

Kardiyomiyopati Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kardiyomiyopati tedavisinin süresi, tedavinin hangi yöntemle yapıldığına göre değişiklik gösterebilir. Kalp pili ve ritim düzenleyici ilaçlar ile yapılan kardiyomiyopati tedavisi genellikle bireyin yaşamı boyunca devam etmektedir.

Kardiyomiyopati Tedavisi Nasıl Olur?

Kardiyomiyopati tedavisi sırasında sıkça başvurulan iki tedavi vardır. Bunlardan ilki, kardiyomiyopatiler sebebiyle ortaya çıkan ritim bozukluklarını, ritim düzenleyici ilaçlarla tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Diğeri ise kalp pili tedavisidir. Elektroşok özelliğine sahip kalp pilleri sayesinde bireyin sağlıklı bir kalp ritmine sahip olması sağlanabilir. Böylece kardiyomiyopatiler nedeniyle ortaya çıkabilecek riskli durumlar önlenebilir. Bahsi geçen tedavi hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kalp Pillerinin Çeşitleri isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

Ankara Kardiyomiyopati Tedavisi Fiyatları

Ankara kardiyomiyopati tedavisi fiyatları ve benzer kalp hastalıkları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button