Periferik Anjiografi

Periferik Anjiyografi Ankara

Periferik anjiyografi Ankara, periferik damarların durumunu incelemek, periferik damar hastalığı gibi rahatsızlıkları teşhis etmek ve bu rahatsızlıkların ilerleme durumunu tespit etmek amacıyla yapılan uygulamadır. Arterler genel olarak iki gruba ayrılırlar. Bunlar koroner arterler ve periferik arterlerdir. Koroner arterler, kalp kasını besleyen ve kalp dokularına temiz kan taşıyan damarlardır. Periferik arterler ise kol, bacak, pelvik bölge gibi vücudun geri kalan kısımlarına kan taşıyan dokulardır. Periferik arterlerde meydana gelen sorunlar ve daralmalar, vücudun çeşitli bölgelerindeki dokuların gerektiği gibi beslenememesine yol açar. Genel olarak periferik arter hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, periferik anjiyografi uygulaması ile teşhis edilebilir. Bu uygulama sayesinde hastalığın hangi periferik damarda meydana geldiği, damardaki tıkanıklığın şiddeti ve benzer detaylar araştırılabilir. Böylece tamamen bireyin sağlık durumuna, taleplerine ve sahip olduğu hastalığın ilerleme durumuna özel bir tedavi çalışması planlanabilir. Yazımızın devamında ‘’Periferik anjiyo nasıl yapılır?’’, ‘’Periferik anjiyo ne kadar sürer?’’, ‘’Periferik anjiyo riskli mi?’’ ve ‘’Periferik anjiyo kimlere yapılabilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara periferik anjiyografi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.

Periferik Anjiyografi Nedir?

Periferik anjiyografi, periferik damarlardaki daralma ve tıkanma gibi sorunları teşhis etmek, bu sorunların şiddetini ve bireyin vücudu üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılan uygulamadır.  Periferik anjiyografi işlemi genellikle, periferik anjiyoplasti tedavisinden önce yapılmaktadır. Böylece hastalığın bulunduğu bölge, ilerleme durumu ve benzer detaylar kesin olarak öğrenilmektedir. Daha sonra ise elde edilen bulgular doğrultusunda tamamen hastanın kendisine özel bir tedavi planlaması yapılmaktadır. Böylece gerçekleştirilen tedaviler çok daha isabetli ve başarılı olmaktadır. 

Periferik Anjiyografi Neden Yapılır?

Periferik anjiyografi, kol, bacak, pelvik bölge ve benzer bölgelere giden arterlerin, daralma durumunu incelemek ve tanılamak için yapılır. Böylece bireyin deneyimlediği şikayetler ve uygulama sırasında elde edilen bulgular eşliğinde teşhis konur. Teşhisin ardından ise daha önce de bahsettiğimiz gibi tamamen elde edilen bulgulara ve kişinin ihtiyaçlarına özel olan bir tedavi planlaması hazırlanır. 

Periferik Arter Hastalığı Nedir?

Periferik arter hastalığı, vücut uzuvlarını ve organlarını besleyen periferik arterlerde daralma meydana gelmesidir. Bu daralmanın boyutuna göre bireyler oldukça ciddi ve yaşamlarını kısıtlayıcı belirtiler deneyimleyebilirler. Periferik arter hastalığı, periferik anjiyografi işlemi ile teşhis edilir. Periferik anjiyoplasti işlemi ile de tedavisi gerçekleştirilir. 

Periferik Arter Hastalığı Neden Olur?

Periferik arter hastalıkları şu gibi nedenlerden meydana gelebilir:

  • Yaşlanma.
  • Yüksek kolesterol.
  • Tansiyon yüksekliği, hipertansiyon.
  • Sigara kullanımı.
  • Obezite.
  • Aile üyelerinde kalp hastalığı geçmişi olması.
  • Diyabet, şeker hastalığı.
  • Pıhtılaşma sorunları.
  • Kanda belli yağ türlerinin, ideal kabul edilen seviyeden fazla bulunması.

Periferik arter hastalıkları bahsi geçen nedenler sonucu meydana gelebilir.

Periferik Arter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Periferik arter hastalığı belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Bacak kaslarında güçsüzlük.
  • Bacakların git gide incelmesi.
  • Ayak tırnaklarında kalınlaşma meydana gelmesi.
  • Ayaklarda ve bacaklarda yaralar oluşması.
  • Ayaklarda ve bacaklarda meydana gelen yaraların geç iyileşmesi.
  • Ayaklarda ve bacaklarda renk değişimi, morarma.
  • Topallayarak yürümek.
  • Bacaklarda uyuşukluk hissi.
  • Kangren.

Periferik arter hastalığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bahsi geçen belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. 

Periferik Anjiyografi Riskli Mi?

Periferik anjiyografi işlemi sırasında hastanın kasık bölgesinde kanama meydana gelebilir, incelenen damarlar zarar görebilir. Aynı şekilde uygulama sonrasında enfeksiyon gelişme riski de mevcuttur. Ancak bu durumların gerçekleşme ihtimali oldukça düşüktür. Bahsi geçen riskler nedeniyle periferik anjiyografi yaptırmak istemeyen bireylere, periferik damar hastalığının kangren ve uzuv kaybı gibi oldukça ciddi sorunlar yol açabildiğini hatırlatmak gerekir. 

Periferik Anjiyografi Ne Kadar Sürer?

Periferik anjiyografi son derece hızlı bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında yapılan işlemler genelde 30 ila 60 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Hastalar bu işlemden sonra 12 ila 24 saat kadar hastanede misafir edilirler, sonra ise evlerine dönmeleri mümkündür.

Periferik Anjiyografi Nasıl Yapılır?

Periferik anjiyografi ağrısız bir şekilde yapılır. Hastanın bilinci işlem boyunca, sedasyon yani derin uyku uygulaması sebebiyle kapalıdır. Periferik anjiyografi işlemi sırasında özel bir kateter ile kasık bölgesindeki damarlardan giriş yapılır. Daha sonra ise hedef bölgeye yönlendirilen kateter yardımı ile bölgedeki damar daralması durumu incelenir. Böylece işlem başarıyla tamamlanmış olur. 

Ankara Periferik Anjiyografi Fiyatları

Ankara periferik anjiyografi fiyatları ve periferik anjiyoplasti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button