Periferik Arter Hastalıkları

Periferik Arter Hastalıkları Ankara

Periferik arter hastalıkları Ankara, periferik damarlarda meydana gelen tıkanma veya daralma durumudur. Vücut dokularını besleyen dokular genel olarak ikiye ayrılırlar. Bunlardan ilki kalbi besleyen damarlar, yani koroner damarlardır. Diğeri ise vücudun geri kalanında yer alan dokuları, uzuvları ve organları besleyen damarlar, yani periferik damarlardır. Periferik damarlar, dokuların beslenebilmesi, yenilenebilmesi, yaraların iyileşebilmesi ve dokuların görevlerini yerine getirebilmesi için son derece önemlidir. Bu damarlarda zaman içerisinde; yüksek kolesterol, sigara kullanımı, obezite, genetik yatkınlık ve hipertansiyon gibi etmenler sebebiyle daralma meydana gelebilmektedir. Bu daralma sebebiyle dokular yeterince beslenememektedir ve çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bahsi geçen sorunları özellikle de bacaklarda ve ayak bölgesinde gözlemlemek mümkündür. Genel olarak periferik arter hastalıkları olarak bilinen bu durumlar, periferik anjiyoplasti tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Periferik arter hastalıkları tehlikeli midir?’’, ‘’Periferik arter hastalıklarında anjiyoplasti ve stent tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Periferik arter hastalıklarının risk faktörleri nelerdir?’’ ve ‘’Periferik arter hastalıkları nasıl tedavi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara periferik arter hastalıkları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz. 

Periferik Arter Hastalıkları Nedir?

Periferik arter hastalıkları, vücudun çeşitli bölgelerindeki dokuları besleyen damarların, birtakım etmenler sebebiyle daralmasıdır. Bu daralma nedeniyle dokular beslenmekte zorlanırlar, zayıflarlar ve görevlerini gerektiği gibi yerine getiremezler. Özellikle bacak damarlarında daralma ya da tıkanıklık geliştiğinde yürürken ağrı oluşmaktadır. Üstelik bu dokularda meydana gelen hasarlar geç iyileşir, yaralar kapanmaz. Periferik arter hastalıkları, periferik anjiyografi olarak bilinen işlem yardımı ile teşhis edilebilir ve araştırılabilir. Böylece bu hastalığın ilerleme durumu öğrenilebilir. Daha sonra ise periferik anjiyoplasti tedavisi ile bölgedeki daralma giderilebilir, damarın yeniden daralmaması için bölgeye stent yerleştirilebilir. 

Periferik Arter Hastalıkları Neden Olur?

Periferik arter hastalıkları şu gibi nedenlerden meydana gelebilir:

  • Sigara kullanımı.
  • Tansiyon yüksekliği, hipertansiyon.
  • Bazı yağ gruplarının kanda fazla miktarda bulunması.
  • Diyabet hastalığı, şeker hastalığı.
  • İlerleyen yaş.
  • Genetik yatkınlık.
  • Obezite.
  • Yüksek kolesterol.
  • Kanda C-reaktif protein fazlalığı.
  • Kanda homosistin fazlalığı.

Periferik arter hastalıkları bahsi geçen nedenler sonucu ortaya çıkabilir.

Periferik Arter Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Periferik arter hastalıkları belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

Özellikle yürürken bacak ağrısı

  • Bacaklarda ve ayaklarda üşüme, soğukluk hissi.
  • Bacaklarda güçsüzlük.
  • Bacakların incelmesi.
  • Bacaklarda morarma ve kıl kaybı.
  • Tırnak kalınlaşması.
  • Ayaklarda ve bacaklarda yara oluşumu. Meydana gelen yaraların geç iyileşmesi veya iyileşmemesi.

Periferik arter hastalıklarının belirtileri arasında bunlar yer alabilir. 

Periferik Arter Hastalıkları Tehlikeli Mi?

Periferik arter hastalıkları, en tehlikeli kalp ve damar hastalıklarından biridir. Bu hastalıklar sebebiyle son derece önemli olan uzuvlar ve organlar gerektiği gibi beslenemez. Dolayısıyla da sahip oldukları hücreler ölmeye başlar. Bu bölgelerde meydana gelen yaralar iyileşemez, dokuların yenilenme süreçleri veya yeni hücre oluşum süreçleri sekteye uğrar. Bu gibi etmenlere bağlı olarak kangren gibi son derece ciddi sorunlar meydana gelebilir, uzuv kaybı yaşanabilir. Bu yüzden periferik arter hastalıkları kesinlikle ihmal edilmemelidir.  

Periferik Damar Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Periferik damar hastalığı, gerektiği gibi ve zamanında tedavi edilmediği takdirde damardaki daralmanın şiddeti artar ve damar tamamen tıkanır. Buna bağlı olarak da dokulara kan akışı kesilir, hücreler ve dokular canlılıklarını kaybetmeye başlarlar. Bu da en nihayetinde kangrene ve hatta uzuv kaybına neden olabilir.

Periferik Arter Hastalıkları Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Periferik arter hastalıkları, periferik anjiyoplasti ve stent tedavisi olarak bilinen uygulama ile tedavi edilir. Bu tedavinin detayları tamamen kişinin sağlık durumuna ve hastalığın ilerleme durumuna özel olarak planlanır. Periferik anjiyoplasti ve stent tedavisinin yaklaşık 30 ila 90 dakika kadar sürmesi beklenir. 

Periferik Arter Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Periferik arter hastalıkları, daha önce de bahsetmiş doluğumuz gibi periferik anjiyoplasti ve stent tedavisi ile tedavi edilirler. Bu tedavinin ilk aşamasında hasta derin uyku haline alınır yani hastaya sedasyon uygulanır. Sedasyonun ardından ise kasık bölgesine lokal anestezi yapılır. Lokal anestezi işlemi tamamlandıktan sonra, kasık bölgesindeki damarlardan, ince bir boru (katater) yardımıyla daralmanın meydana geldiği damara ulaşılır. Bu bölgedeki daralma, kateterin ucundaki balon şişirilerek giderilir. Sonrasında da ihtiyaca göre bölgeye stent olarak bilinen ve bölgenin daralmasını engelleyen özel bir araç yerleştirilir. Böylece tedavi başarı ile tamamlanmış olur. 

Ankara Periferik Arter Hastalıkları Tedavisi

Ankara periferik arter hastalıkları tedavisi, periferik anjiyografi ve periferik anjiyoplasti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button