Senkop (Bayılma)

Senkop (Bayılma) Ankara

Senkop, bireyin aniden bilincini kaybetmesi ve olduğu yere yığılmasıyla karakterize olan, halk arasında bayılma olarak da bilinen durumdur. Beyin, sahip olduğu özel dokular sayesinde bilinç ve beden kontrolü görevini yürütür. Bu gibi görevleri yürütürken de çok fazla enerji harcar. Harcadığı enerjiyi, kan tarafından ona aktarılan oksijeni ve besin maddelerini yakarak meydana getirir. Eğer kalbin ritminin bozulması ya da beyine giden kan akımını engelleyen bir sebep sonucu bu dolaşım ve beslenme sürecini bozan bir hastalık söz konusu ise bilinç kapanabilir ve senkop yani bayılma olarak bilinen durum meydana gelebilir.

Bununla birlikte sinir sistemini veya direkt olarak beyni ilgilendiren bazı hastalıklar da senkopa neden olabilir. Senkop tedavisi, hastanın aniden bayılma sonucu yaşayabileceği tehlikeli durumları önlemek ve senkopa neden olan sağlık sorununu ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Böylece bireyin hem sağlığı hem de yaşam kalitesi güvence altına alınmış olur. Yazımızın devamında ‘’Bayılma nedenleri nelerdir?’’, ‘’Senkop neyin habercisidir?’’, ‘’Senkop tehlikeli midir?’’ ve ‘’Senkop kimlerde görülür?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara senkop tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.

Senkop Nedir?

Senkop, bilincin aniden kapanmasıyla ortaya çıkan bayılma halidir. Senkop deneyimleyen bireylerin bilinçleri aniden ancak kısa bir (birkaç dakika) süreliğine kapanır. Bu süreçte ayaktalarsa veya fiziksel bir aktivite içerisindelerse kontrollerini kaybederler, yere yığılabilir, yaralanabilirler. Senkop, bir hastalık olarak kabul edilmez. Daha çok bir hastalığın belirtisi, semptomu olarak ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda ortada kesin bir neden veya hastalık yokken de birey bayılabilir. Özellikle de yoğun duygu değişimleri, sıcaklık değişimleri, su kaybı ve hiperventilasyon gibi durumlar, başka bir nedene gerek kalmaksızın bireyin bayılmasına neden olabilirler. 

Senkop Neden Olur?

Senkop nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Bradikardiler, taşikardiler ve kalp blokları gibi ritim bozuklukları
  • Kan basıncında meydana gelen değişimler, tansiyon düşüklüğü
  • Kalp kapak hastalıkları
  • Kalp kası hastalıkları
  • Kalp hastalıkları için kullanılan bazı ilaçlar
  • Diyabet
  • Dehidrasyon yani su kaybı
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı
  • Hiperventilasyon yani hızlı solunum gibi nedenlerden çok fazla oksijen solumak
  • Endişe, korku ve ağrı hissi gibi yoğun hisler

Bu gibi etmenler senkopa yani bayılmaya neden olabilir.

Senkop Belirtileri Nelerdir?

Senkop sırasında hasta bayılır, senkop öncesinde ise şu gibi belirtiler deneyimlenebilir:

  • Kalp çarpıntısı, çarpıntı hissi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Baş dönmesi
  • Aşırı terleme

Senkop öncesinde deneyimlenen belirtiler bu şekilde sıralanabilir.

Senkop Tehlikeli Mi?

Senkop son derece tehlikeli bir durumdur. Senkop sırasında, çoğu hasta, neredeyse bayılana kadar bayılacağını anlamaz. Bu da özellikle de fiziksel aktivite içerisinde olan veya oturur vaziyette olmayan bireyler için ciddi tehlikeler oluşturur. Senkop sebebiyle araba kazaları, yüksekten düşmeler, baş ve boyun travmaları gibi ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Aynı şekilde senkop, ciddi bir rahatsızlık sebebiyle de ortaya çıkıyor olabilir. Bu rahatsızlık da birey için çeşitli seviyelerde risk teşkil edebilir. Bu yüzden özellikle de senkop sık sık tekrar ediyorsa mutlaka bir kalp ve damar hastalıkları doktoru ile görüşülmelidir. 

Senkop Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi senkop, başlı başına bir hastalık olarak karşımıza çıkmaz. Genelde yaşam tarzını ilgilendiren nedenler, nadiren de ciddi kalp, damar veya beyin hastalıkları nedeniyle görülür. Eğer bir hastalık nedeniyle ortaya çıkıyorsa tedavi çalışmalarının kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. 

Senkop Tipleri Nelerdir?

Senkopun oldukça fazla tipi veya çeşidi bulunmaktadır. Ancak bunlar arasında en büyük tehlike oluşturanı kardiyak senkoptur. Kardiyak senkop beyni besleyen damarlardaki ani kan akış değişimleri sebebiyle meydana gelebilir. Bu da bilincin geçici olarak, aniden kaybedilmesine, yani bireyin bayılmasına neden olabilir. 

Senkop Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Senkop tedavisinin süresi, senkopa yol açan hastalığa ve bu hastalığı ortadan kaldırmak için tercih edilen tedavi türüne göre değişiklik gösterebilir. Mesela ritim bozuklukları sebebiyle ortaya çıkan senkoplar genelde ritim düzenleyici ilaçlarla ya da kalp pili takılması ile tedavi edilir. Bu durumda bireyin ömür boyu ilaç kullanması gerekebilir. Bazı durumlarda ise bahsi geçen ritim bozuklukları, ablasyon tedavisi ile tek defada tedavi edilirler. Bu işlem 1 ila 4 saat kadar sürebilir. 

Senkop Tedavisi Nasıl Olur?

Senkop tedavisi, ilk olarak bayılan hastaya acil müdahale ile yapılır. Bu müdahale mutlaka sağlık çalışanları tarafından veya ilk yardım eğitimi almış siviller tarafından yapılmalıdır. Senkopu ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen tedaviler ise senkopun hangi nedenden ortaya çıktığına göre değişebilir. Mesela ritim bozuklukları sebebiyle ortaya çıkan senkop vakaları, ritim düzenleyici ilaçlar, kalp pili veya ablasyon gibi uygulamalar ile tedavi edilir.

Senkop Tedavisi Ankara

Senkop tedavisi Ankara ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button