Aort Koarktasyonu Stent Takılması

Aort Koarktasyonu Stent Takılması Ankara

Aort koarktasyonu stent takılması Ankara, aort damarında meydana gelen daralmayı gidermek ve kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla yapılan tedavidir. Aort insan vücudundaki en önemli damarlardan biridir. Bu damar gerek gelişimsel gerekse de doğumsal bazı etmenler sebebiyle, bazı yapısal anormalliklere sahip olabilmektedir. Aort koarktasyonu da bu durumlardan biridir. Doğumsal etmenler sonucu ortaya çıkan aort koarktasyonu, gerektiği gibi tedavi edilmediği takdirde, günlük yaşamı zorlaştıran pek çok şikayete neden olabilir. Hatta ilerleyen dönemlerde daha ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Günümüzde aort koarktasyonunu, stent tedavisi ile ortadan kaldırmak ve kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak mümkündür. Yazımızın devamında ‘’Aort koarktasyonunda stent tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Aort koarktasyonunda stent takılması nasıl yapılır?’’, ‘’Aort koarktasyonu tehlikeli bir hastalık mıdır?’’ ve ‘’Aort koarktasyonu tedavi edilmezse ne olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara aort koarktasyonu stent tedavisi ve benzer tedavi uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.

Aort Koarktasyonu Nedir?

Aort koarktasyonu, aort isimli önemli bir damarda, doğumsal sebeplerden meydana gelen daralmadır. Aort koarktasyonu bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalık hipertansiyon ve kalp büyümesi riskini arttırır. Zamanında ve gerektiği gibi tedavi edilmediği takdirde aort yırtılmasına neden olabilir. Aort koarktasyonu genelde bebeklerde bir belirtiye neden olmaz. Ancak çocuklarda ve özellikle de yetişkinlerde günlük yaşamı zorlaştıran pek çok şikayete neden olabilir. Aort koarktasyonu teşhisine sahip olan bireyler hem bu şikayetlerin giderilmesi hem de kalp büyümesi gibi risklerin önlenebilmesi için mutlaka bir kardiyologla görüşmelidirler. 

Aort Koarktasyonu Neden Olur?

Aort koarktasyonu, doğumsal bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden aort koarktasyonu genellikle bebeklik ve çocukluk yaşlarında teşhis edilir. Ancak bazı durumlarda geç teşhis sebebiyle ergenlik döneminde de karşılaşılabilir. Yetişkinlerde ise tedavi sonrası tekrarlama sonucu görülebilmektedir.

Aort Koarktasyonu Belirtileri Nelerdir?

Aort koarktasyonu yetişkin bireylerde, ergenlerde ve çocuklarda şu gibi belirtilere neden olabilir:

  • Göğüs ağrısı.
  • Yüksek tansiyon.
  • Çabuk yorulma.
  • Nefes darlığı.
  • Şiddetli baş ağrıları.
  • Boyun ve gövdenin çeşitli bölgelerinde atardamarların belirginleşmesi.
  • Bacak güçsüzlüğü, bacaklarda soğukluk ve uyuşma.

Aort koarktasyonu yenidoğanlarda şu gibi belirtilere neden olabilir:

  • Cilt solukluğu.
  • Terleme.
  • Nefes darlığı.
  • Sürekli ağlama.
  • Huzursuzluk.

Aort koarktasyonu bebeklerde bahsi geçen belirtilere neden olabilir.

Aort Koarktasyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Aort koarktasyonunu teşhis etmek ve değerlendirmek için başvurulan pek çok uygulama vardır. Bu uygulamalar arasında en sık kullanılanları ise EKG çekimleri, ekokardiyografi çekimleri ve akciğer filmi çekimleridir. Bilgisayarlı tomografi anjiografi çekimleri ile kesin tanı konulmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde aort koarktasyonunu teşhis etmek, hastalığın ilerleme durumunu değerlendirmek mümkün olmaktadır. 

Aort Koarktasyonu Stent Tedavisi

Aort koarktasyonunda stent tedavisi, aorttaki daralmayı gidermek için yapılan özel bir uygulamadır. Bu uygulamanın alternatifi olan açık kalp ameliyatları hem iyileşme süreçlerinin daha uzun olması hem de görece daha büyük kapsamlı operasyonlar olmaları açısından dezavantajlıdırlar. Stent tedavisi ise basit bir anestezi işlemiyle, kısa bir sürede tamamlanabilmektedir. 

Aort Koarktasyonunda Stent Takılması Ne Kadar Sürer?

Aort koarktasyonunda stent takılması tedavisi, genelde 1 saat gibi kısa bir sürede tamamlanır. Bu tedavi, açık ameliyatlara kıyasla çok daha kısa sürmektedir. Hem bu yüzden hem de iyileşme sürecinin görece daha kolay olması açısından stent tedavisi, alternatiflerine kıyasla daha avantajlıdır. Doktorunuz size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra stent tedavisinin detayları ile ilgili bir bilgilendirme yapacaktır.

Aort Koarktasyonu Stent Takılması Nasıl Yapılır?

Aort koarktasyonunda stent takılması tedavisi, sedasyon ve lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Yani hastalar uygulama boyunca uyku hali altında olurlar ve ağrı hissi duymazlar. Bahsi geçen işlem tamamlandıktan sonra kasık bölgesi özel bir solüsyonla temizlenir. Daha sonra ise kasık bölgesindeki damarlardan, kalbin ilgili bölgesine bir kateter (ince bir boru) gönderilir. Bu boru içerisinde yer alan balon sayesinde aortun daralmış olan bölgesi açılır. Daha sonra ise bu açıklığın korunabilmesi için bölgeye stent yerleştirilir. Böylece aort koarktasyonunda stent tedavisi başarılı bir şekilde tamamlanmış olur. Hastalar bu tedavi sonrasında genelde 1 gece kadar hastanede misafir edilirler.

Ankara Aort Koarktasyonu Stent Tedavisi

Aort koarktasyonu stent takılması ve benzer tedavi uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Atila İyisoy ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button